Djurliv, insekter, bär & svamp - Allt finns i skogen!
Här i Västmanland finns det gott om djur, här lever rådjur, älg, lo, varg, björn, vildsvin i skogarna och det finns ett rikt fågelliv i området med fisk som gädda, gös, Abbore i sjön Långsvan.
Getingar och mygg
Getingar finns runt hus, skog och mark, man ska alltid kontakta sitt försäkringsbolag i god tid om man misstänker att getingarna har byggt bo. Det finns massa olika idéer om getingar men det verkar som att vartannat år gäller, 2016 var det mycket getingar, under 2017 var det knappt märkbart. Under sommaren 2018 har det varit extrem lite med getingar.
Tips kring getingar!
- I början på sommaren kan man fylla upp ett par stycken bruna avfallspåsar med luft och sno ett snöre runt öppningen så att det ser ut som ett getingbo, häng sedan upp dessa längs huset på gavlarna eller där ni misstänker att dom bygger bo. Getingarna tror att det är upptaget och drar vidare.
- Bygg en getingfälla av en petflaska och saft med diskmedel i och sedan flyger dom dit och fastnar i botten.
Mygg
Mygg finns överallt i skog och mark, vi befinner oss inte i ett utsatt område och har ni problem så kan man alltid köp gasdrivna myggjagare eller använd myggmedel.
TIPS! Ett sätt att lokalt minska på myggen är att droppa lite diskmedel (t.e.x Yes) i vattensamlingar på sin tomt. Då tar man bort ytspänningen och mygglarverna drunknar.
Svampår:
Bra år finns det mycket svamp som Carl-Johan och kantareller i skogen, 2017 var ett enormt bra år och man behövde bara gå längs skogsvägarna så kunde man plocka med sig ett par kilo hem.
Bärår:
Vissa år har vi mycket blåbär och går man ner till badet så passa på att ta med en bytta så plockar ni lätt med er en liter bär. 2016 var ett sådant år och det varade ända in till i september.
Grundläggande vett i naturen!
- Man ska låta när man är ute i skogen! Djuren är till naturen tysta och håller ett öga och öra på allt som händer. Ett tips är att införskaffa en vanlig visselpipa och ibland låta lite med hjälp av den, då vet alla djur att det är människor i skogen.
När vi människor låter genom att vi trampar runt och pratar så vet dom var vi är och undviker oss. Skräpa inte ner och förstör inte mossor och lavar eller annat, Det tar tid för naturen att reparera det vi människor ställer till med.
Möter man rovdjur så springer man aldrig det första man gör utan ta det lugnt. Skulle du få för dig att springa så kan du väcka jaktinstinkten hos ett rovdjur trots att dom normalt aldrig jagar människor.
Nästan alla rovdjursolyckor är förknippande med jakt eller skoteråkning på vintern när man kör på björnar som sover.
- Vargen - vad gör man?
Vargen ska man prata till så som man gör med en hund man inte känner. Var inte aggressivt utan lugn och sansad, klappa händerna lite grann och markera för din omgivning att du är där. Vargen vill till naturen vara ifred och drar direkt om det låter mycket.
Skulle vargen trots allt bli aggressiv och attackerar så ska du slåss! Sätt igång och sparka och slå mot kroppen och ögon på vargen. Tycker vargen att du är för jobbig så kan den ge upp och tycka att det är för mycket besvär.
Att bli attackerad av en varg är otroligt ovanligt, det finns många myter men fakta är att vi i Sverige knappt haft någon attack på många många år. Människan är inte ett byte för vargen.
- Vildsvin - Vad gör man?
Dessa grisar ser väldigt dåligt men har bra luktsinne. För att undvika kontakt ska du väsnas och är du i skogen kan du ha med dig en visselpipa och ibland blåsa i för att markera att du är ute i skogen.
Om man kommer mellan en Vildsvinsmamma och dess kultingarna kan suggorna göra skenanfall för att skydda sina barn och sedan stanna upp för att lukta. Låt mamman göra det och gå därifrån. Vildsvin springer gärna efter dig om du springer. Är du rädd så klättrar du upp på en sten och väsnas en stund så drar dom.
- Björnen - vad gör man?
Björnen är stor och mycket stark, här gäller det att vara mycket lugn. Man kan inte slåss med en björn, den känner inget med sitt kroppspansar.
Björnen har en mycket god hörsel så för lite liv ute i skogen så undviker den dig på ett par kilometers håll. Skulle du stöta på björnen så börja nynna lite, backa tillbaka dit du kom ifrån med lugna rörelser. Om björnen verkar tvinga dig mot nått håll så gå dit, björnen försöker nämligen bli av med dig och visar dig vägen bort.
Björnen kan bli mycket aggressiv om du kommer mellan mamman och ungar.
Ställer sig en björn på bakbenen så betyder det inte att den är aggressiv, den försöker känna din doft och se dig bättre. Skulle björnen attackera så är du chanslös utan skjutvapen, försök spela död men det är mycket liten chans att det händer då björnen normalt alltid undviker människor.
På Vintern så sker det en del skoterolyckor där björnar är inblandade. Detta sker då björnen går i ide så kan den lägga sig på marken och gräva ner sig lite och sedan kommer löv och lägger sig ovanpå. När sedan snön kommer så ser man inte björnen och råkar köra på dom.